In april 2020, aan het begin van de corona-crisis in Nederland, riep de adviseur Buurtcultuur, Amateurkunst & ArtPitch van de Stadkamer in Zwolle makers en kunstenaars in Zwolle op om “een inspirerende, positieve en/of troostende kunstuiting te delen, die is geïnspireerd op deze bijzondere tijd.”
De 20 meest originele, troost biedende en inspirerende werken zouden een geldbedrag winnen en later dat jaar geëxposeerd worden.

Ik schreef me in met mijn stilleven ‘De Goede Ui’ dat ik net gemaakt had
en ik werd één van de 20 winnaars!

De inspiratie voor een stilleven met een ui was er al eerder. Mijn vriend heeft ooit een tijd in Australië doorgebracht en de gevleugelde uitspraak ‘good on you’, dat in het Australisch heel erg lijkt op ‘good onion’ mee naar huis genomen. Dat werd bij ons in huis al snel: ‘goeie ui!’

Ik hoorde in die tijd van veel mensen in mijn omgeving dat ze meer tijd doorbrachten in de keuken. Dat ze meer aandacht schonken aan wat en hoe ze aten en dronken. Ik hoorde iemand vertellen dat ze tijdens de lockdown voor het eerst echt experimenteerde in de keuken, dat ze dingen kookte die ze nog nooit gegeten had, omdat ze zichzelf er nooit eerder de tijd voor had gegund. Ze had een uiensoep met wijn gemaakt, die niet te vreten was. Waarop ik zei dat ze dan beter de uien weg kon gooien en gewoon de wijn opdrinken! Dat ging een beetje een eigen leven leiden, over wat je allemaal met uien zou kunnen doen. We kwamen uit bij een ui die niet meer naar ui smaakt, maar naar wijn. En die je dan gewoon op kunt eten. Ze zei “dát is pas een goeie ui!” En zo werd het idee geboren.

De expositie is er helaas nog niet gekomen vanwege de langdurige corona-maatregelen. Tot het moment dat de expositie door kan gaan is het werk hier te zien, op de website van de Stadkamer en aan de muur in mijn studio bij de Creatieve Coöperatie.

Jessica Kittle, april 2021